fbpx

In the Spotlight #001: Olguța Oana Iliescu

Pastry workshop Olguta

Olguța este cea care m-a ajutat să-mi perfecționez rețetele din cofetărie pe care voiam să le aduc la Carusel atunci când am deschis noua locație.

M-a inspirat tare mult modul ei de a lucra totul la perfecție pentru că până la urmă, asta face diferența într-un produs gustos și unul superb de bun! Olguța, îți sunt tare recunoscătoare pentru tot ceea ce m-ai învățat!

  • În primul rând, povestește-ne/spune-ne câteva lucruri despre tine.

Ma numesc Olguța (după năzbătioasa Olguța din La Medeleni, dar fără a fi măcar similare ca personalitate), am 31 de ani și o mare pasiune pentru cofetărie și pentru oameni! Cofetăria a fost la început o joacă provenită din nevoia de a-mi umple timpul și de a mânca ceva dulce, dar a devenit o adevarată provocare pe măsură ce am început să dezleg tot mai multe mistere legate de chimia din spatele rețetelor, de arome și de gusturi.

  • Cum a fost copilăria ta? Crezi că experiențele din copilărie ți-au influențat procesul creativ din prezent?

Copilăria mea a fost simplă, dar frumoasă. Bunica ne răsfață constant cu gogoși, plăcinte sau cozonac. Și dulceață de nuci ori de vișine. Era însă expertă la a face pâine – avea un întreg ritual, de la măcinatul grâului la frământarea aluatului, la pregătirea focului în cuptorul de lut ori potrivirea temperaturii de coacere. Și mereu ne cocea și nouă, nepoților, colăcei mici, împletiti pe care îi devoram fierbinți, cu buricele degetelor arzând, dar cu inimile pline de bucurie că s-a gândit la noi.

Nu știu cât de mult mi-a influențat procesul creativ, nu făcea deserturi elaborate bunica și nici mama. Mereu am mâncat simplu, dar bun acasă. Mi-au influențat însă drumul cu siguranță, căci acum încep să îmi dau seama că de fapt simplitatea este cel mai frumos lucru în materie de gust.

Pastry Workshop
  • Ce ți-ai dorit să devii atunci când vei crește mare? Ce te-a inspirat să devii pastry chef?

Ai să râzi, dar când eram mică îmi doream să devin croitoreasă. Adoram să creez haine pentru păpuși. Cofetăria a venit în viața mea dupa 20 de ani și după alte încercări, printre care și jurnalismul. Însă cred că toate mi-au folosit în viață și am adorat și școala și facultatea și mai apoi și începutul spre cofetărie. Toate mi-au adus un gen de disciplină și o dorință arzândă de a învăța tot mai mult.

  • Care a fost prima experiență în bucătărie și cum a decurs?

Prima experiență de prăjiturit a avut loc la 9 ani cand am prins cuptorul pornit și liber și am decis să fac ceva dulce pentru ai mei. Am deschis o carte de rețete din casă și am ales cea mai simplă rețetă – pricomigdale. Nu era foarte clar ce aveam de făcut, așa că a ieșit ceva gumos, ars, necomestibil. Nu am mai făcut pricomigdale de atunci 😀

  • Ce puncte cheie/repere în formarea ta profesională sunt cele mai relevante pentru acest rol/job?

Sinceră să fiu în ultimii ani simt că m-am transformat mai mult în profesor, renunțând puțin la cofetarul din mine. Asta înseamnă un focus mai mare pe oameni, pe nevoile cursanților mei, pe încercarea de a înțelege cum îi pot ajuta mai mult și mai bine. Dar rămân în continuare la fel de dornică de a învăța și de a crește, cred că ăsta e un element important în cofetărie.

Pastry Workshop
  • Care sunt combinațiile tale preferate de gusturi/arome?

Îmi plac multe arome și ingrediente, dar fisticul e clar pe primul loc, apoi citricele, fructele exotice, busuiocul. De exemplu, fisticul și mango + fructul pasiunii sunt wow împreună. Sau busuiocul și zmeura. Citricele cu yuzu și semințe de mac. Pasta de pralină și caramelul iarăși îmi încântă papilele gustative. Sunt atat de multe posibilitati de gust!

  • Când nu ești la muncă/sau nu prăjiturești tu, la ce apelezi pentru dulciuri/mâncare bună/cu ingrediente de calitate/gustoase?

Surprinzator dar nu prea mai fac dulciuri acasă. Nici cântar nu am în bucătăria de acasă. Ocazional fac clătite, pancakes, papanași sau plăcintă cu brânză. Când avem pofta de dulce însă mă întrept spre oameni care au propriile laboratoare, foști cursanți de regulă și comandăm înghețată, cookies, eclere sau alte nebunii.

  • Dacă ai organiza o petrecere, pe cine ai invita și de ce?

Visez la o întâlnire cu foștii mei cursanți. Ceva informal, doar să putem vorbi despre viață, despre cofetărie, despre pasiunea fiecăruia, să împărtășim reușite sau greșeli, să învățăm unii de la alții.

  • Ce ai face, dacă din greșeală ai arde/distruge o întreagă tavă de prăjituri/bunătăți înainte de un eveniment important?

Capacitatea de adaptare este o calitate importantă a unui cofetar. Probabil aș reface totul, cu riscul de a sta peste program sau a nu dormi.

  • Pentru cineva care este interesat să își înceapă cariera în acest domeniu, ce sfaturi i-ai oferi?

Cred că primul sfat este să își găsească flacăra și să o întrețină, să guste totul, să nu îi fie teamă să testeze, să pună gustul pe primul loc și să experimenteze. Dar să rețină că less is more, oamenii nu sunt atât de complicați în gusturi de cele mai multe ori.

Olguța, mulțumim pentru timpul acordat!

O poți urmări pe Olguța pe: Facebook, Instagram sau pe site-ul Pastry Workshop!

Glazurai folosește cookies nu doar pentru plăcerea gustului, ci și pentru o mai bună experiență de navigare.